Erot maiden välillä

Ensimmäinen ero minkä huomasin jo ensimmäisellä kerralla 3 vuotta sitten kun muutin ruotsiin oli, että täällä kaikki käyttää julkista terveydenhuoltoa. Kun kerroin, että itse minulla on vakuutus ja menen suoraan yksityiselle lääkärille, jossa voidaan tarvittaessa jopa leikata he olivat hämmästyneitä.  Täällä ruotsissa ei ole yksityisiä lääkäri keskuksia kuten Mehiläinen, Neo tai Terveystalo. Koko ruotsista löytyy pari tälläista paikkaa. Joten jos ruotsalainen satuttaa jalkansa menee hän jonottamaan ensiapuun, jossa jonot voivat olla 2-20 tuntiin eli todella pitkät!!
Toinen eroavaisuus on lähihoitajissa. Meillä suomessa koulussa opetetaan pistämään ihonalaiskudokseen ja lihakseen myös me harjoittelemme lääkkeiden jakoa ja niiden antamista. Suonen sisäisesti saamme vain tiputtaa nestettä, mutta täällä ruotsissa kaikki nämä on kielletty. Lähihoitajat eivät edes osaa pistää lääkkeitä, he eivät myöskään jaa tai anna niitä.  Kaiken tämän tekee sairaanhoitaja, he myös vaihtavat nestepussin. Tämä tuntui todella oudolta, koska meillä harjoitellaan koulussa ja ensi syksyn näytöissä voi tulla pistäminen vastaan.
Hieno asia minkä olen täällä huomannut, että lääkäri tarkistaa lääkkeet joka arkipäivä ja kertoo kaikille miksi osa pidetään ja miksi osa lopetetaan tai vaihdetaan. Mielestäni tämä on tärkeä osa potilaiden hoitoa.
Myös kirurginen osasto on lähtenyt hyvin käyntiin. Olen saanut olla monessa erinlaisessa toiminnassa mukana ja kaikki ovat ottaneet minut hyvin vatsaan. Olen myös ollut iloinen, että lääkäritkin ovat innoissaan selittäneet miksi he tekevät noin ja esimerkiksi miten ompeleet kannattaa aloittaa, että verenvuodon saa tyrehdytettyä nopeasti. Pääsen viimeisellä viikolla päiväksi seuraamaan leikkauksia mistä olen erityisen innoissaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähtö lähestyy ja paniikki kasvaa!

Mahtavin työssäoppimispäivä

Viimeinen työssäoppimispäivä!