Mahtavin työssäoppimispäivä

Olen odottanut tätä päivää monta viikkoa innolla! Tänään pääsin tutustumaan leikkausosastoon. Aamulla jännitti meno, mutta heti huomasin kaikkien olevan todella mukavia. Heti ensimmäiseksi sain valkoisten vaatteiden sijaan siniset, kypärämyssyn päähän ja eri kengät. Tämä koska leikkaus osasto on todella puhdas paikka eikä sinne haluta yhtään likaa muualta. Aluksi kypärämyssy tuntui kuumalta ja ahdistavalta, mutta ei aikaakaan kun sen jo unohdin.
Tänään ohjaajani toimi lähihoitaja joka otti minut iloisesti vastaan. Pääsin heti leikkaus saliin seuraamaan sektiota. Kaikki sujui leikkauksessa hyvin ja vauva oli terve. Leikkaussalissa lasketaan kaikki kuinka monta pihtiä, saksia, veitsiä tai siteitä on ollut aluksi ne lasketaan uudelleen ettei mitään ole unohtunut potilaan sisään. Siteet laitettiin roikkumaan telineeseen josta niitä oli helppo laskea.
Leikkauksen jälkeen kun olimme siivonneet salin menimme kahville (fika). Leikkaus osastolla puhelimet pidetään suljettuina niin potilaiden kuin henkilökunnan. Kaikki juttelevat keskenään kaiken laista ja mielestäni tässä näkyy hyvin yhteisöllisyys. Fika on ruotsalaisille tärkeä asia. Se on kahvi hetki maikeiden ja suolaisten ruokien kanssa. Ruotsalaiset kokoontuvat usein perheen, ystävien, työporukan tai muiden kanssa yhteen ja pitävät kahvi hetken. Silloin kaikki keskustelee toisilleen kerrotaan kuulumisia ja kaikkein tärkeinpänä on, että puhelimeen ei kosketa! Ainut kerta jolloin puhelimeen saa koskea jos näyttää kuvan tai videon kaikille esimerkiksi lapsistaan tai eläimistään. Mielestäni tämä on tärkeää, koska moni unohtaa aidon keskustelun tärkeyden kun voi lähettää whats appeja tai facebookissa viestejä.
Seuraava leikkaus oli tähystys, jossa irroitettiin maksan läheltä kasvain tai ainakin niin luultiin. Leikkaus alkoi hyvin ja ohjaajani kerkesi kertomaan minulle mitä on kuvassa ja mitä nyt tehtiin. Tämä oli minulle todella tärkeää, koska ensikertaa leikkaussalissa en hahmottanut ensin ollenkaan mitä kuvassa oli. Sen jälkeen leikkausessa tuli ongelmia ja lopetin laskun yli kymmenen FA** sanan jälkeen. Yhtäkkiä kirurgi hermostui täysin ja heitti välineet pöydälle ja sanoi lähtevänsä kotiin. Kaikkien onneksi hän kokosi hermonsa ja jatkoi kiroilun kera kylläkin. kasvain saatiin irroitettua ja pussiin, mutta seuraavana ongelmana oli, että koska tähystyksessä tehdään vain pienet reijät kasvain oli paljon isompi, joten kirurgin piti tyhjentää tämä kasvain. Kaikkien yllätykseksi tämän sisältä tuli keltaista möhnää vähän kuin finnin sisältä sen jälkeen kirurgi alkoi vetää hiuksia ja muuta karvaa ulos. Yksi hoitaja joutui lähtemään kesken tämän pois, koska hän alkoi voimaan huonosti. Vihdoin kyseinen ''kasvain'' oli niin pieni, että se saatiin ulos. Sen jälkeen kaikki sujui hyvin.
Tämän jälkeen pääsimme syömään ja siitä viimeiseen operaatioon, joka myöskin oli tähystys. Tässä tähystyksessä otettiin vain koepaloja munasarjojen vierestä. Tämä leikkaus sujui hyvin ja se oli ohi alle tunnissa.
Opin niin paljon tänään, vaikka en itse paljoa tehnyt. Myös koko tiimi jonka kanssa olin oli todella mukavia ja toivotti minut tervetulleeksi töihin, kun olen valmis lähohoitaja.

Viime lauantaina minulla oli iltavuoro ja aamu oli todella lämmin päätimme poikaystäväni kanssa lähteä rannalle ottamaan aurinkoa ja ottamaan erä minigolfia. Ranta on alle kilometrin päässä kodistamme joten matka ei ole pitkä. Aamupäivän kruunasi minigolfin voitto taas!
















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähtö lähestyy ja paniikki kasvaa!

Viimeinen työssäoppimispäivä!